bizonyítvány

Sikerekkel zárult a hajós technikus képzés

Sikeres szakmai vizsgával ért véget 2023. február 14-én a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola és a Balatoni Hajózási Zrt. együttműködésével tartott hajózási technikus képzés harmadik évfolyama.

2021. decemberében kezdődött, majd 4 féléven keresztül a közlekedési ágazati alapismereteinek elsajátítása után a hajózási szakmai elméleti és gyakorlati képzése zajlott, érettségire épülő államilag finanszírozott nappali rendszerű felnőttoktatásban. Az előző két évfolyam zárása után megváltoztak a szakképzési szabályok, ezért a tananyag és a módszertan is sokat változott, de a hajós szakma oktatásának hagyományait megtartva igyekeztek az oktatók az ismereteket átadni.

7 hallgatóval a képzési szerződés mellett munkaszerződést is kötöttünk, így a képzés első szakaszában elsajátított matróz ismereteket már 2022. júliusától teljes értékű munkavállalóként történő szolgálat ellátás során kamatoztathatják hajóinkon. Januártól a 8 diák is a Balatoni Hajózási Zrt. matróza.

A képzés során a hajós szakma alapjaitól a belvízi hajós képesítések megszerzéséhez szükséges ismeretekig magas színvonalú oktatásban részesültek jól felkészült, oktatásban gyakorlott kollégáink által. A teljeség igénye nélkül egy kis betekintést szeretnénk nyújtani, hogy milyen tárgyakat tanultak a diákok 772 órában:

Gépészeti alapismeretek, Munkába állási alapismeretek, Villamos alapismeretek, Hajófelszereléstan, Kereskedelem és rakodástechnika, Hajóépítés és szerkezettan, Hajógéptan, Segédüzemi berendezések, Hajók és hajózási módszerek, Hajóvillamoságtan, Hajózástan, Matróz alapismeretek, Navigációs alapismeretek, Rádiókezelési alapismeretek, Tűz és munkavédelem, Munkavállalói idegen nyelv, Ételkészítési ismeretek, Földrajz, vízrajz, meteorológia, Vonalismeret, Jog és biztonságtechnika, Hajózási szabályzat, Kishajó vezetés.

Az elméleti és gyakorlati ismeretek átadása során lehetőség szerint igyekeztünk mindent bemutatni, kézbe véve, kipróbálva, hisz a képzés nagy része telephelyünkön és a hajókon történt.

Az oktatók hozzáállása és lelkesedése volt a garancia az oktatás minőségére. Közös érdek ez, hiszen hallgatóknak és oktatóknak eddig is és ezután is együtt kell dolgozniuk.

Egy igazazán szép és használható szakmát adtunk a fiatalok kezébe, mely gyönyörű hivatássá teljesedhet ki számukra.

A Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola tanárainak és a szakmai oktatóknak ezúton is köszönjük a lelkiismeretes munkát!

Aktuális hírek

  • Komp

    Április 26-tól változik a kompmenetrend!

    Bővebben
  • Katamaránok

    Május 1-én sűrített menetrend Fonyód-Badacsony útvonalon!

    Bővebben
  • Csavargőzös

    152 éves a Csavargőzös - szezonnyitó április 27-én!

    Bővebben
  • Tomaj

    Megérkezett Badacsonyba és Fonyódra Tomaj, a BAHART új katamaránja

    Bővebben
  • 4 új hajó

    Történelmi léptékű fejlesztés a BAHART-nál – négy új hajó felavatásával indult el a balatoni hajózási szezon!

    Bővebben
  • Tomaj

    Sétahajózás a tavaszi szünetben az új hajók fedélzetén

    Bővebben
  • Avatás

    Első hajó fogadása, új hajók bemutatása

    Bővebben
  • Komp

    Március 15-től változik a kompmenetrend!

    Bővebben