bizonyítvány

Sikerekkel zárult a hajós technikus képzés

Sikeres szakmai vizsgával ért véget 2023. február 14-én a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola és a Balatoni Hajózási Zrt. együttműködésével tartott hajózási technikus képzés harmadik évfolyama.

2021. decemberében kezdődött, majd 4 féléven keresztül a közlekedési ágazati alapismereteinek elsajátítása után a hajózási szakmai elméleti és gyakorlati képzése zajlott, érettségire épülő államilag finanszírozott nappali rendszerű felnőttoktatásban. Az előző két évfolyam zárása után megváltoztak a szakképzési szabályok, ezért a tananyag és a módszertan is sokat változott, de a hajós szakma oktatásának hagyományait megtartva igyekeztek az oktatók az ismereteket átadni.

7 hallgatóval a képzési szerződés mellett munkaszerződést is kötöttünk, így a képzés első szakaszában elsajátított matróz ismereteket már 2022. júliusától teljes értékű munkavállalóként történő szolgálat ellátás során kamatoztathatják hajóinkon. Januártól a 8 diák is a Balatoni Hajózási Zrt. matróza.

A képzés során a hajós szakma alapjaitól a belvízi hajós képesítések megszerzéséhez szükséges ismeretekig magas színvonalú oktatásban részesültek jól felkészült, oktatásban gyakorlott kollégáink által. A teljeség igénye nélkül egy kis betekintést szeretnénk nyújtani, hogy milyen tárgyakat tanultak a diákok 772 órában:

Gépészeti alapismeretek, Munkába állási alapismeretek, Villamos alapismeretek, Hajófelszereléstan, Kereskedelem és rakodástechnika, Hajóépítés és szerkezettan, Hajógéptan, Segédüzemi berendezések, Hajók és hajózási módszerek, Hajóvillamoságtan, Hajózástan, Matróz alapismeretek, Navigációs alapismeretek, Rádiókezelési alapismeretek, Tűz és munkavédelem, Munkavállalói idegen nyelv, Ételkészítési ismeretek, Földrajz, vízrajz, meteorológia, Vonalismeret, Jog és biztonságtechnika, Hajózási szabályzat, Kishajó vezetés.

Az elméleti és gyakorlati ismeretek átadása során lehetőség szerint igyekeztünk mindent bemutatni, kézbe véve, kipróbálva, hisz a képzés nagy része telephelyünkön és a hajókon történt.

Az oktatók hozzáállása és lelkesedése volt a garancia az oktatás minőségére. Közös érdek ez, hiszen hallgatóknak és oktatóknak eddig is és ezután is együtt kell dolgozniuk.

Egy igazazán szép és használható szakmát adtunk a fiatalok kezébe, mely gyönyörű hivatássá teljesedhet ki számukra.

A Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola tanárainak és a szakmai oktatóknak ezúton is köszönjük a lelkiismeretes munkát!

Aktuális hírek

 • Tomaj

  Megtette első balatoni útját Tihany és Tomaj

  Bővebben
 • Komp

  Szeptember 11-től változik a komp menetrend!

  Bővebben
 • komp

  Ütemterv szerint halad az új hajók összeszerelése

  Bővebben
 • Komp

  Augusztus 28-tól változik a komp menetrend!

  Bővebben
 • Siófok ms

  Elérték a másfél milliós utasszámot a BAHART hajói

  Bővebben
 • Beloianissz

  Újabb mérföldkő a Balaton ikonikus hajójának történetében

  Bővebben
 • Tűzijátéknéző hajó

  Tűzijátéknéző hajók a Balaton körül!

  Bővebben
 • Mastercard promo

  Idén júniusban is együtt hajózott a BAHART és a Mastercard!

  Bővebben
 • Új hajók

  Megérkeztek a Balatonra az új kompok és katamaránok

  Bővebben